Евролидери игнорираха покана на Си Дзинпин за среща в Китай

ЕС и Китай са готови да проведат диалог на високо ниво относно икономиката и търговията

19.07.2022 | 12:34 Редактор: Теодора Патронова
Евролидери игнорираха покана на Си Дзинпин за среща в Китай

Някои от европейските лидери на най-големите страни не са отговорили на покана на китайския президент Си Дзинпин да се срещнат с него в Пекин по-късно тази година, според South China Morning Post, докато напрежението между Пекин и блока расте, предава Bloomberg.

Германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон, италианският премиер Марио Драги и испанският му колега Педро Санчес са поканени да се срещнат с китайския президент в Пекин този ноември, съобщи вестникът.

Правителствата на Франция, Италия и Испания не отговориха на искания за коментар по темата. Китайските власти – също. Не се съобщава кога е изпратена поканата.

Срещата в Пекин ще съвпадне със срещата на върха на Г-20, планирана да се проведе в Бали на 15 и 16 ноември. Вероятно след нея ще бъде насрочен и голям конгрес на Комунистическата партия в Китай през втората половина на тази година, където Си ще получи исторически трети мандат начело на страната.

Този форум ще отбележи връщане на Си към личните дипломатически срещи със Запада. Китайският президент не е напускал страната си от началото на пандемията през януари 2020 г. поради стратегията на нацията за нулева толерантност към вируса, като през това време той участва в политически срещи на върха чрез видео връзка.

Европейският съюз и Китай са готови да проведат диалог на високо ниво относно икономиката и търговията, според по-ранно изявление на Европейската комисия. Преди разговорите външният министър Ван И разговаря с Еманюел Бон, дипломатически съветник на Макрон, според изявление на агенция Синхуа.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК