Готова ли е Великобритания за индиец министър-председател?

Индийските медии следят политическата битка на острова необичайно внимателно

14.07.2022 | 17:16 Редактор: Ирена Бакърджиева
Готова ли е Великобритания за индиец министър-председател?

На близо 7 000 километра разстояние Индия следи с интерес политическата драма в Лондон. Това не е случайно: в надпреварата за нов лидер на управляващата във Великобритания "Консервативна партия" на мястото на принудения да се оттегли Борис Джонсън участват двама кандидати от индийски произход. Това са бившият британски министър на финансите Риши Сунак, който получи най-много гласове на първия тур от гласуването вчера и Сюела Брейвърман.

Ако някой от двамата, които са на по 42 години, бъде избран за лидер на консерваторите, той почти сигурно ще стане първият премиер от индийски произход в историята на Великобритания. Партията има абсолютно мнозинство в долната камара на британския парламент и утвърждаването на нейния следващ лидер за нов министър-председател на практика изглежда сигурно.

"Чувството ще бъде страхотно да видим индиец като премиер на страна, управлявала много безмилостно Индия много дълго време!", написа в Twitter потребител на име Емън Мухерджи.

Във Великобритания има около 1,4 милиона индийци - най-голямото етническо малцинство. Двете страни поддържат приятелски отношения, а стокообменът между тях през последните две години е възлизал на 21,5 милиарда лири стерлинги (над 25,5 милиарда долара), отбелязва Ройтерс.

Водещият индийски индустриалец Ананд Махиндра се вля в постоянния поток от реакции в социалните мрежи на възможността човек от индийски произход да стане премиер на някогашната колониална владетелка на южноазиатската държава. Той публикува дигитално променена снимка, на която официалната резиденция на британския министър-председател на "Даунинг стрийт" 10 със своята прочутата черна врата е декорирана с невени и листа от манго - символи на успешното начало според хиндуизма, информира БТА.

В Twitter някои потребители споделиха снимки на Сунак, който е сред водещите фаворити в надпреварата, под лозунга: "Империята отвръща на удара". Индийските медии от своя страна следят политическата битка в далечна Великобритания необичайно внимателно.

На първия тур вчера бившият британски министър на финансите, чиято оставка миналата седмица допринесе за падането на Джонсън от власт, бе подкрепен от 88 от общо 358-те депутати консерватори. На второ място остана държавният министър за търговската политика Пени Мордонт с 67 гласа. Трета е министърът на външните работи Лиз Тръс, която получи подкрепата на 50 членове на Камарата на общините

Британските консерватори избират свой нов лидер на мястото на премиера Борис Джонсън, който в четвъртък миналата седмица обяви, че се оттегля, на фона на нарастващото вътрешнопартийно недоволство срещу него след поредицата скандали, в които той се оказа замесен.

Най-късно до 21 юли трябва да останат само двама кандидати. След това около 200-те хиляди членове на Консервативната партия ще изберат единия от тях за нов лидер на формацията. Името му ще бъде обявено на 5 септември.

Риши Сунак може да е най-популярният претендент сред депутатите консерватори, но проучване, проведено от института ЮГав сред близо 900 партийни членове, показа, че Пени Мордонт е фаворит, като би победила всеки от останалите кандидати на общото гласуване, отбелязва Ройтерс. Мордонт има огромна преднина пред Сунак, който се представя лошо срещу почти всички други претенденти, и букмейкърите й отреждат най-големи шансове.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК