Ковид атакува с тройна сила в Азия и Австралия, раздават маски и бързи тестове

Новият ръст на случаите се дължи предимно на подварианта на Омикрон - BA.4/5

14.07.2022 | 15:51 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ковид атакува с тройна сила в Азия и Австралия, раздават маски и бързи тестове

Нова вълна на инфекции с коронавирус се разпространява бързо в Азия и в Австралия, принуждавайки властите да оправят предупреждения към жителите на региона да вземат предпазни мерки за забавяне на разпространението ѝ и да помогнат за предотвратяване на претоварването на националните здравни системи, предаде Ройтерс.

Новият ръст на случаите се дължи най-вече на BA.4/5, подвариант на Омикрон. Той представлява допълнително предизвикателство за властите, които все още се борят с икономическите последици от по-ранните вълни на пандемията. В същото време се опитват да избегнат поредното въвеждане или удължаване на непопулярни ограничения.

Правителството на Нова Зеландия обяви, че ще бъдат предоставени безплатни маски и бързи антигенни тестове в опит да се облекчи натискът върху здравната система на страната. Сега по време на зимата в южното полукълбо, Нова Зеландия се бори с приток едновременно и на болни от Ковид, и на болни от грип пациенти.

Има почти 69 хиляди заразени с коронавирус в Нова Зеландия, чието население е 5,1 милиона души. 765 от заразените са хоспитализирани, което води до забавяне и отмяна на плановите операции.

В Япония новите случаи на Ковид-19 се покачиха до нива, които не бяха отчитани от миналата година.

Правителството призова хората да бъдат изключително внимателни преди приближаващия дълъг уикенд и предстоящите летни ваканции на учениците. Япония съобщи за почти 95 хиляди случая вчера, а новозаразените пациенти са се покачили с 2,14 пъти в сравнение с миналата седмица, каза говорител на правителството.

Токио повиши степента на тревога до най-високо ниво. Очаква се утре да бъде взето решение за мерки срещу Ковид-19 през лятото.

Южна Корея беше хвалена в миналото за реакцията си в началото на пандемията, подобно на Нова Зеландия. Случаите на зараза в азиатската страна се утроиха до повече от 39 хиляди за седмица. Властите планират и да разширят обхвата на кампанията за поставяне на бустерни дози, но се изключват каквито и да е строги рестрикции с цел възпиране на разпространението на вируса.  

Австралия предупреди, че може да бъде засегната от най-лошото си огнище на Ковид-19 през последните няколко седмици, подклаждан от подварианта BA.4/5 на Омикрон. Властите казаха, че могат да се очакват милиони нови инфекции, но изключиха всякакви тежки ограничения за контролиране на разпространението им.

"Преминахме този етап. Вече не сме в ерата на локдауните и подобни неща", каза министърът на здравеопазването Марк Бътлър. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Тайна
преди 1 година
В Австралия нали почти всички са ваксинирани и "ваксината ги пази" ? :) Сигнализирай за неуместен коментар