25-милионен Шанхай е изправен пред нов локдаун заради Ковид-19

Жителите на мегаполиса се опасяват, че ще бъдат затворени отново

12.07.2022 | 18:20 Редактор: Тодор Петров
25-милионен Шанхай е изправен пред нов локдаун заради Ковид-19

Шанхай е под силно напрежение, тъй като жителите наблюдават нарастване на броя на случаите на Ковид-19 и се опасяват, че ще бъдат затворени отново само пет седмици след излизане от тежко двумесечно затваряне, пише Bloomberg.

Градът съобщи за 59 нови инфекции за понеделник - четвъртият пореден ден, при който броят на случаите се задържа над 50. Рязкото покачване в сравнение с едноцифрените числа преди около седмица се случва след откриването на по-заразния подвариант BA.5 на варианта Омикрон, което предизвика два допълнителни кръга от масови тестове между вторник и четвъртък тази седмица в девет от 16-те области на финансовия център.

За жителите на Шанхай, където официални лица обявиха победа над вируса през миналия месец, множеството тестове и блокирането на отделни жилищни комплекси съживяват трудни спомени. 

Драконовските мерки държаха населението затворено по домовете си през голяма част от април и май. Хората се бореха за надежден достъп до храна и медицински грижи, а самото затваряне нанесе огромни икономически щети и разпали някои от най-силните антиправителствени настроения от години.

С новото нарастване на броя на случаите и служителите, отричащи спекулациите, че блокирането идва, вероятността за връщане към най-строгите принципи на стратегията за нулев Ковид, която остави Китай изолиран от останалата част от света след пандемията - е гореща тема на дискусия в 25-милионния град.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК