ООН ще се включи в преговорите за деблокиране на украински пристанища, обещават упорита работа

Продължава да расте броят на жертвите в украинския град Часов Яр в Донецка област, стигнаха 43 души

12.07.2022 | 22:40 Редактор: Петя Кръстева
ООН ще се включи в преговорите за деблокиране на украински пристанища, обещават упорита работа

Нужна е упорита работа, за да могат преговорите за деблокиране на украинските пристанища да успеят, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Представители на световната организация ще вземат участие в руско-украинските преговори в Истанбул за възобновяване на износа на зърно от Одеса през Босфора, съобщава Ройтерс, цитиран от БНР. 

Украйна и Русия ще се срещнат утре в Турция за първите си преки преговори за зърнената криза. 

Експортът по суша - през Румъния и Полша, се извършва далеч по-бавно поради инфраструктурни пречки. По тази причина около 20 милиона тона украинско зърно остават блокирани, което заплашва с глад редица страни в Близкия изток и Северна Африка.

"Въпросът трябва да бъде решен "под егидата на ООН" и с гаранции за сигурността на украинското крайбрежие срещу руски десант", коментира  говорител на украинското външно министерство.

Същевременно продължава да расте броят на жертвите в украинския град Часов Яр в Донецка област. Два дни след бомбардировката спасителите разчистиха повече от 400 тона отломки и намериха още 9 мъртви. С тях загиналите достигнаха 43-ма.

Потвърденият брой на цивилните жертви от началото на войната надхвърли 5 хиляди, съобщиха от ООН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК