Зеленски, Путин и Ердоган намериха път за износа на украинско зърно

Украйна нанесе удари по окупирани от Русия територии

12.07.2022 | 13:50 Редактор: Тодор Петров

Украйна е нанесла удар по окупирания от Русия град Нова Каховка в Одеска област. Киев и проруската администрация влязоха в задочен спор какви обекти са поразени и има ли жертви. 

Най-малко шестима души са убити след експлозии в окупираната от Русия област Херсон. 12 души бяха ранени, а домове са разрушени след обстрел по град Николаев. Броят на жертвите след поразяването на жилищни сгради в Часов Яр е нараснал до 34. 

В същото време президентът на Турция Реджеп Ердоган проведе отделни разговори с руския и украинския си колега относно износа на зърно. Според украински служители повече от 20 милиона тона зърно остават блокирани в Украйна. 

Според белоруската агенция "Некста" първите осем чуждестранни кораба са пристигнали в пристанищата на Украйна, за да натоварят зърно. Те ще превозват украинските земеделски продукти през устието на река Дунав към Черно море.

"Проведох разговор с президента на Турция. Основният въпрос е възстановяването на нашите експортни маршрути през Черно море. Работим за това да стане възможно. Колкото по-скоро се случи, толкова по-малко хора по света ще усетят последиците от продоволствената криза, която беше така внимателно подготвена от Русия", заяви Володимир Зеленски.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
ДГД
преди 1 година