Радев в Черна гора: Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива

България е готова да окаже помощ с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, подчерта президентът

11.07.2022 | 22:02 Редактор: Елеонора Танева
Радев в Черна гора: Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива

Европейската перспектива на Югоизточна Европа няма алтернатива и е от ключово значение за стабилността, сигурността и просперитета на целия регион. Това беше общата позиция на президентите на България и Черна гора Румен Радев и Мило Джуканович, които проведоха днес среща в президентския дворец в Цетине. Държавният глава Румен Радев е на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега президента Мило Джуканович.

Румен Радев изрази категоричната подкрепа на България за европейския път на Черна гора, която е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС. 

"Силната подкрепа на черногорските граждани за присъединяване към ЕС е най-сигурният гарант за успеха по пътя на европейска интеграция, както и за неутрализация на всякакви опити за външно вмешателство в този процес", подчерта президентът. Той изрази надежда, че пътят към реформи ще бъде ускорен и подчерта, че България е готова да окаже помощ с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора, за решаване на всички важни въпроси не само в процеса на присъединяване, но и след това - за постигане на пълноценната интеграция в ЕС.

"Ако държавите в двата края на Балканския полуостров можем да постигаме успехи в нашето сътрудничество, това означава и че всички държави от региона, въпреки предизвикателствата, могат да го правят“, посочи Румен Радев. Двамата президенти се обединиха около позицията, че във времена на застъпващи се кризи залогът за успех е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона и в Европа, което да укрепва и взаимното доверие между държавите в Югоизточна Европа.

Въпреки активния политически диалог на всички нива, все още икономическите връзки са далеч от амбициите и възможностите на двете страни, отбелязаха двамата президенти. И изразиха надежда нови хоризонти за икономическо взаимодействие.

Снимка: Пресцентър Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК