Ковид в Китай стана причина петролът да започне новата седмица на червено

Броят на заразените в Шанхай и други региони продължи да нараства и застрашава стратегията на властите

11.07.2022 | 12:04 Редактор: Ирена Бакърджиева
Ковид в Китай стана причина петролът да започне новата седмица на червено

Суровият петрол започна новата седмица на червена територия, след като перспективите за по-ниско потребление поради ограничения, свързани с коронавируса в Китай, засенчиха признаците за все по-затегнати условия на пазара, предава Bloomberg.

Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) спадна до около 104 долара за барел, след като завърши и миналата волатилна седмица със спад. Броят на заразените в Шанхай и други региони продължи да нараства, а новите варианти на вируса представляват ново предизвикателство пред стратегията на властите за нулев Covid. Опасенията, че САЩ може да изпаднат в рецесия също тегнат над пазара, докато Федералния резерв увеличава лихвите, за да овладее инфлацията.

„Броят на заразените с Covid отново започна да нараства. Въпреки възможният резултат от рецесията продължава да тежи върху нагласите, преобладаващото мнение, поне за сега е, че по-дългосрочните структурни проблеми пред петролния пазар ще подкрепят цените“, казва управляващият партньор в SPI Asset Management Стивън Инс.

Петролът поевтиня под 100 долара за барел през миналата седмица, но след това отново надмина тази граница, а пазарът беше разклатен от противоречащи си прогнози за търсенето и предлагането. Тази седмица американският президент Джо Байдън трябва да посети Саудитска Арабия като част от своя обиколка в Близкия Изток. Там той ще се опита да овладее нарастващите цени на енергията, които забавят американската икономика.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК