Русия спря за месец транзита на петрол от Казахстан към Запада

Официалната причина за действието са вреди на околната среда

06.07.2022 | 12:21 Редактор: Тодор Петров
Русия спря за месец транзита на петрол от Казахстан към Запада

Руски съд разпореди терминал в Черно море, предназначен за износ на казахстански петрол, трябва да преустанови дейността си за 30 дни. Официалната причина за спирането са вреди на околната среда, съобщи снощи руската агенция Интерфакс.

Компанията Caspian Pipeline Consortium е "принудена да изпълни съдебното решение", но ще го обжалва, се казва в тяхно изявление. Според решението документацията в аварийния план за почистване на евентуални нефтени разливи е непълна.

Властите дадоха на компанията срок до 30 ноември, за да отстранят пропуските, но по време на съдебния процес регионалният руски транспортен регулатор поиска терминалът да бъде затворен. Съдът се произнесе в негова полза. 

80% от експортирания от Казахстан петрол преминава през терминала в южния руски пристанищен град Новоросийск. Страната няма собствен достъп до световния океан. Капацитетът на обработка е 67 милиона тона петрол годишно, предаде DW.

Войната, която Русия води в Украйна, предизвика разногласия между Русия и съседен Казахстан. Неотдавна президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев предложи на ЕС да доставя повече нефт и газ на Европа, за да се гарантира енергийната сигурност на фона на рисковете, възникнали заради войната в Украйна.

Казахстан освен това не признава независимостта на подкрепяните от Москва сепаратистки републики в Източна Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК