Зеленски поиска международна помощ за възстановяването на Украйна след края на войната

Украинският президент напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край

03.07.2022 | 08:50 Редактор: Ваня Кузманова
Зеленски поиска международна помощ за възстановяването на Украйна след края на войната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за международна помощ за възстановяването на страната след края на войната, предаде ДПА.

"Необходимо е не само да бъде възстановено всичко, което са унищожили окупаторите, но и да се положат основите на нашия живот - безопасен, модерен, удобен, достъпен", каза той в среднощното си видеообръщение. 

По думите му ще са нужни "огромни инвестиции, милиарди, нови технологии, по-добри практики, нови институции и разбира се реформи". 

"Няма значение колко ни е трудно днес; не трябва да забравяме, че ще има утре", допълни украинският президент.

Зеленски използва видеообръщението си, за да напомни на своите съграждани, че войната е далеч от своя край, информира БТА. 

"Нейната жестокост се засилва на някои места и това не бива да се забравя", каза той и призова украинците да помагат на пострадалите в конфликта.

За понеделник в Лугано, Швейцария, е насрочена конференция на потенциални около 40 донора, на която правителството в Киев възнамерява за пръв път да изложи приоритетите си за възстановяването на опустошената от войната страна. 

"Всъщност това е най-големият икономически проект на нашето време в Европа и изключителна възможност за изява на всяка държава, на всяка компания, които ще поканим да работят в Украйна", каза Володимир Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН. Той добави, че от бойните действия е пострадала територията на десет области в страната.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК