Все повече жертви в Одеса, Киев изнася ток за ЕС, Фон дер Лайен с крайно изказване

Ракетите са били изстреляни от бомбардировач над Черно море

01.07.2022 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Най-малко 18 жертви и 30 ранени, след като две руски ракети удариха девететажна жилищна сграда в Одеса. Атака идва след като украинските сили си върнаха контрола върху стратегическия Змийски остров в Черно море.

Предполага се, че ракетите са били изстреляни от бомбардировач над Черно море. Това се случва в момент, в който украинските сили успяха да си върнат контрола върху Змийския остров, който е със стратегическо значение за владеенето на морските пътища.

"Змийският остров е стратегическо място и значително променя ситуацията в Черно море. Все още не гарантира пълна сигурност, не гарантира, че врагът няма да се върне, но вече ограничава действията на окупаторите значително", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Според украинските власти това е станало след масиран артилерийски обстрел срещу острова, а според руските - това било "жест на добра воля", за да може Украйна да възстанови износа си на зърнени култури по море.

Междувременно Зеленски съобщи, че Киев е започнал да изнася електроенергия за Европейския съюз през Румъния. По думите му това е поредната стъпка към сближаване с Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че украинският износ "ще осигури допълнителен източник на електроенергия за ЕС, както и така необходимите приходи за страната. Урсула фон дер Лайен направи специално обръщение пред украинските депутати.

"Борите се смело и Европа ще продължи да подкрепя Украйна. Няма да се успокоим, докато не победите. Вие запазихте държавата и демокрацията си, напук на всичко. Вие получихте одобрението на всички членове на Европейския съюз Украйна сега има много ясна европейска перспектива", заяви тя.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Истинският
преди 1 година
Зеленски,Зеленскиииии... Каква я мислеше каква стана. Много грехове ти се натрупаха Сигнализирай за неуместен коментар
2
9 rate up comment rate down comment 5
Бунтата
преди 1 година
Бийте се смело и европа ще ви казва: "БРАВО"!!!!!!!!!По-голями простаци не бях виждал!!!То какъвто им президента,такъв и народа-циркадбий!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
15 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 1 година
Токът, който произвежда с руски ресурси? Спрете се най-после, и двете страни сте виновни, стига сте се избивали, сядайте за преговори, отстъпвайте си взаимно! Сигнализирай за неуместен коментар