Зеленски информира, че Украйна ще изнася електроенергия за ЕС през Румъния

"Доставките на ток от Украйна могат да помогнат на европейците да намалят зависимостта си от руските горива", каза украинският президент

01.07.2022 | 10:45 Редактор: Жаклина Иванова
Зеленски информира, че Украйна ще изнася електроенергия за ЕС през Румъния

Украйна започна да изнася електроенергия за Европейския съюз през Румъния, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Това става на фона на намаляващите руски доставки на газ за Блока, който подкрепи Украйна и осъди нахлуването на Москва в страната.

Доставките на ток от Украйна към Европа могат да помогнат на европейците да намалят зависимостта си от руските горива, отсече Зеленски в обръщението си:

"Беше осъществена още една значителна стъпка към нашето сближаване с Европейския съюз. Украйна започна сериозен износ на електричество на територията на Европейския съюз, а именно към Румъния. Това е само първият етап. Подготвяме се да увеличим доставките. Благодарение на украинското електричество, значителна част от руския газ, използван от европейските потребители, може да бъде заменен", убеден е украинският президент.

Украинската електрическа мрежа беше свързана с европейската мрежа в средата на март, което помогна да се поддържат доставките, въпреки войната, припомни БНР.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Twitter, че украинският износ "ще осигури допълнителен източник на електроенергия за ЕС, както и така необходимите приходи за Украйна".

Във видеообръщението си снощи Зеленски благодари на украинските военни след изтеглянето на руския гарнизон на Змийския остров в Черно море.

Украинските власти съобщават, че това е станало след масиран далекобоен артилерийски обстрел срещу острова, а руските - че това било "жест на добра воля", за да може Украйна да възстанови износа си на зърнени култури по море.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
колония
преди 6 месеца
Воюващата страна ще храни и снабдява с ток силния Запад!? Сигнализирай за неуместен коментар