Историческо - поканиха официално Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО

По-рано Турция обяви, че вдига ветото си за присъединяването на двете страни

29.06.2022 | 18:15 Редактор: Жаклина Иванова

Историческо решение - Швеция и Финландия вече официално са поканени да се присъединят към НАТО. Това стана на срещата на върха в Мадрид, където по-рано генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че събитието ще трансформира алианса.

До историческия момент се стигна, след като вчера Турция обяви, че вдига ветото си за присъединяването на двете страни. Трите държави подписаха съвместен меморандум, в който се посочва, че ще разширят подкрепата си срещу заплахите за сигурността на всяка от тях.

Турция приветства споразумението, заявявайки, че Скандинавските страни са се съгласили да предприемат действия срещу групировки, които Анкара смята за заплаха за националната сигурност, включително Кюрдската работническа партия и нейния сирийски клон.

"Имаме споразумение, което проправя пътя на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО. Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум, който разглежда опасенията на Анкара. Включително около износа на оръжие и борбата с тероризма. Никой съюзник не е претърпял по-брутални терористични атаки от Турция, включително от терористичната групировка ПКК", каза Столтенберг.

Във фокуса на срещата бе и войната в Украйна. Лидерите бяха категорични, че Русия сега е най-голямата заплаха за сигурността. Чрез виртуална връзка президентът на Украйна Володимир Зеленски настоя Русия да бъде призната за терористична държава след удара, който нанесе в Кременчук. И отново призовава НАТО да приеме страната му.

"Украйна се нуждае от съвременни ракети и системи за противовъздушна отбрана и вие имате тези системи. Като ни ги предоставите, вие напълно можете да прекъснете тактиките на Русия да разрушава градовете и да тероризира цивилните в Украйна. Това не е просто война на Русия срещу Украйна. Това е война за правото да диктуваш условията в Европа - за това какъв ще бъде бъдещият световен ред", категоричен бе той.

Американският президент Джо Байдън обяви значително засилване на военното си присъствие в Европа.

"За да може НАТО да реагира на заплахи, които идват от всички посоки и във всички сфери - по суша, въздух и вода. Съединените щати и нашите съюзници се засилват и доказват, че алиансът е необходим сега повече от всякога", уточни той.

В отговор Русия определи разширяването на НАТО като дестабилизиращо.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК