Вместо антибиотици: Фермери хранят пилета с канабис

Птиците показали нормално поведение, въпреки че изследователите не изключват да се чувстват дрогирани

25.06.2022 | 10:30 Редактор: Теодора Патронова
Вместо антибиотици: Фермери хранят пилета с канабис

Органична ферма в Северен Тайланд вече повече от година храни пилетата с канабис, за да ги предпази от антибиотици, съобщава Business Insider. Засега методът изглежда работи.

Прекомерната употреба на антибиотици е проблем, който тормози птицевъдната индустрия от много десетилетия. Според изчисленията 70% от антибиотиците, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за домашни птици, днес вече се използват във фермите. Тази непропорционална употреба на антибиотици е довела до появата на антибиотична резистентност, която засяга не само птиците, но има отражение и върху хората.

През януари 2021 г. изследователи от Факултета по водни науки и животновъдство в университета в Чианг Май започват уникален експеримент за използване на канабис вместо антибиотици във фуражите, използвани във фермата. Смачкан канабис се добавя към фуража и водата, които птиците консумират, а антибиотиците и лекарствата, използвани при конвенционалното отглеждане на домашни птици, са изтеглени.

Чомпунут Лумсангкул, асистент в катедрата, заяви пред Insider, че вероятно канабисът съдържа биоактивни съединения, т.е. вещества, които насърчават по-добрата метаболитна активност на птиците, засилвайки имунната им система. Изследователите обаче не са тествали оцеляването на птиците срещу заболяване като птичи грип или други тежки болести, на които птиците стават жертва, пише БГНЕС.

Правителството на Тайланд съвсем наскоро легализира продажбата на продукти от канабис и определи ограничението за тетрахидроканабинол (THC) - активната съставка, която опиянява потребителите на канабис, на 0,2%. По време на изследването си екипът е хранил пилетата с 0,4% THC, за да провери въздействието. Птиците показали нормално поведение, въпреки че изследователите не изключват пилетата да се чувстват дрогирани, съобщава Insider.

Що се отнася до въпроса дали човек може да се опияни, като яде GanjaChicken, отговорът е отрицателен. THC се усвоява в организма на пилето, преди да бъде заклано, така че дори и да консумирате месото му, не остават следи от THC, които човешкият организъм да обработи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК