Какво се случва с петролния пазар?

Централните банки, включително Федералният резерв, повишиха лихвените проценти, за да потушат бушуващата инфлация

24.06.2022 | 12:56 Редактор: Жаклина Иванова
Какво се случва с петролния пазар?

Петролът се насочи към първата си последователна седмична загуба от началото на април, тъй като страховете от глобална рецесия, намаляваща търсенето, в по-строгата парична политика на САЩ разкъсаха стоковите пазари, за да стимулират широка разпродажба.

West Texas Intermediate се търгува над $104 за барел, след като спадна с почти 6% през предишните две сесии. Американският бенчмарк се понижи с близо 5% тази седмица, поставяйки цените на курс за първия им месечен спад от ноември.

Ралито на петрола се обърна по-рано този месец поради нарастващите опасения за глобалното забавяне, тъй като централните банки, включително Федералният резерв, повишиха лихвените проценти, за да потушат бушуващата инфлация.

Цените паднаха въпреки признаците, че условията на енергийните пазари ще останат затегнати в близко бъдеще, тъй като войната в Украйна се проточва и рисковете за доставките продължават. Освен това, ключовите времеви спредове остават повишени.

Пазарът реагира на забавянето, предизвикано от Фед, като суровият петрол WTI преминава в "режим на продажба", каза управляващият партньор в SPI-Asset Management Стивън Инес.

Спадът тази седмица се разви, когато председателят на Фед Джером Пауъл повтори твърдия си ангажимент да овладее темпото на покачване на цените в САЩ.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК