Китайският внос на суров петрол от Русия нарасна с 55% за година

Рафинериите в Китай се възползваха от по-евтините руски доставки

20.06.2022 | 16:52 Редактор: Жаклина Иванова
Китайският внос на суров петрол от Русия нарасна с 55% за година

Китайският внос на суров петрол от Русия нарасна с 55% спрямо година по-рано до рекордно ниво през май, измествайки Саудитска Арабия като основен доставчик. Китайските рафинерии се възползваха от по-евтините руски доставки на фона на санкциите срещу Москва заради нейното нахлуване в Украйна, пише Reuters.

Вносът на руски петрол, включително доставките, изпомпвани по тръбопровода "Източен Сибир и Тихи океан", и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлизат на близо 8,42 милиона тона, според данни на китайската митническа администрация.

Това е еквивалентно на приблизително 1,98 милиона барела на ден (bpd), повишение с една четвърт спрямо продадените 1,59 милиона барела на ден през април.

Данните показват, че Русия се е върнала в челната позиция на доставчиците на най-големия вносител на суров петрол в света след 19-месечна пауза. Това показва, че Москва все още е в състояние да намери купувачи за своя петрол, въпреки западните санкции, макар че ѝ се налага да намали цените.

И докато общото търсене на суров петрол в Китай беше забавено от ограниченията срещу Ковид-19 и забавящата се икономика, водещите вносители, включително рафиниращия гигант Sinopec и търговецът Zhenhua Oil, засилиха закупуването на по-евтин руски петрол в допълнение към санкционираните доставки от Иран, което пък им позволява да намалят доставките от Западна Африка и Бразилия.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК