Задънена улица с доставките на зърно: Русия използва глада като оръжие

На карта са заложени доставките от "житницата на света"

21.06.2022 | 21:21 Редактор: Теодора Патронова
Задънена улица с доставките на зърно: Русия използва глада като оръжие

Руската военна инвазия в Украйна може да е спряла в Донбас, но успехът на Москва в предотвратяването на износа на милиони тонове зърно от черноморските пристанища ще има сериозни негативни последици за Киев и задълбочава глобалната продоволствена криза, пише Financial Times.

С тази морска блокада Украйна, един от най-големите производители на селскостопански култури в света, от месеци не е в състояние да изнася голяма част от зърното, което съхранява в силозите си. Това допринесе за покачването на цените на пшеницата до рекордно високи стойности и остави над 100 млн. души без възможност да задоволят нуждата си от храна според Международния валутен фонд (МВФ).

Тъй като силозите в Украйна са запълнени до краен предел, това означава, че в момента страната няма място за съхранение на новата реколта, като отпадат стимулите на фермерите да засяват за следващата година.

Едуард Лукас, експерт по въпросите, свързани с Русия, в Центъра за анализ на европейската политика, казва, че Москва "използва глада като оръжие", като поддържа блокадата на Черно море въпреки огромния международен натиск, в сценарий, който той нарича "Игри на глада".

"Най-мощното оръжие на Владимир Путин не е във военния му арсенал. Това е заплахата от миграция и вълнения, провокирани от прекъсване на доставките на храна в Африка и Близкия изток", предупреждава Лукас.

Дипломацията затъна, като официални лица твърдят, че преговорите между Украйна и Москва, с посредничеството на ООН и Турция, за повторно отваряне на черноморските търговски пътища, не постигат особен напредък.

На карта са заложени доставките от "житницата на света", като Украйна е ограничена да може да премести около една трета от обичайните си месечни доставки на пшеница за износ в размер на 5 милиона тона по железопътен или шосеен транспорт. Киев също обвини Русия в кражба на 500 000 тона зърно. Русия отрече да използва храната като оръжие, противопоставяйки на това, изтъквайки, че западните санкции ѝ пречат да продава зърното си. В резултат на това няма да позволи на Украйна да доставя зърно, докато западните санкции не бъдат премахнати.

Сидхарт Каушал, научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute, казва, че "настояването на Русия за премахването на мините по същество прехвърля топката в полето на Украйна и позволява на Русия да обвинява Запада за недостига на храна“. Резултатът е задънена улица, изградена върху взаимно недоверие, водещо до продължаване на блокадата, за която Русия няма стимул да премахне, смятат експерти.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК