Зеленски: Русия ще засили атаките срещу Украйна и други европейски страни

Струпване на руски войски се наблюдава в района на Харков.

20.06.2022 | 07:16 Редактор: Ваня Кузманова

Засилване на атаките на Русия срещу Украйна в следващите дни очаква президентът Володимир Зеленски. Мрачната прогноза идва на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която лидерите на 27-те ще обсъдят дали да подкрепят кандидатурата на страната му за членство. 

В традиционното си вечерно видеообръщение Зеленски подчерта, че Русия ще засили атаките си не само срещу Украйна, но и срещу други европейски страни. Според Зеленски за страната му започва историческа седмица. Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари тази година. 

В петък Европейската комисия препоръча страната да получи статут на кандидат-членство. На срещата си в четвъртък и петък лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса. Ако молбата на Украйна бъде одобрена, самият процес по присъединяване може да продължи с години. 

Към момента струпване на руски войски се наблюдава в района на Харков, Запорожка област. Ожесточени боеве се водят и в Донбас.

Междувременно украинският парламент одобри забрана на част от руските музикални произведения в медиите, училищата и на публични места. Решението се отнася до музика, композирана или изпълнена от руски граждани след 19991 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК