Зеленски: Европейската мощ е сила, правим всичко да подсилим връзката си с Европа

"Украйна ще се превърне в полуколония на западните държави, ако се присъедини към ЕС", смята Владимир Путин

18.06.2022 | 13:47 Редактор: Жаклина Иванова

Украинският президент Володимир Зеленски приветства препоръката на Европейската комисия Украйна да получи статут на кандидат член за Европейския съюз.

На изненадващо посещение в Киев британският премиер Борис Джонсън пък обеща на Украйна стратегическа издръжливост срещу руското нашествие.

"Днес стана още по-ясно, европейската мощ, европейската независимост и европейското развитие са истинска сила само с Украйна. Ние правим всичко възможно да подсилим връзката си с Европа", отбеляза Зеленски.

След решението на Еврокомисията реакция последва и от руския президент Владимир Путин. Той предупреди, че Украйна ще се превърне в полуколония на западните държави, ако се присъедини към ЕС.

На бизнес форум държавният глава заяви, че блокът е загубил суверенитета си.

"Неговият бюрократичен елит играе по чужда свирка и приема всичко, което му се нареди. Така нанася вреда на собствените си граждани и на икономиката, и на бизнеса", изтъкна Путин.

Затягане на мерките срещу Русия и доставки на още британско оръжие обсъдиха Джонсън и Зеленски по време на среща. Британският премиер ще помогне също така за износа на милионите тонове зърно, блокирани в момента заради бойните действия в Черно море.

Зеленски и Джонсън се разходиха из украинската столица и разгледаха разрушена бойна техника.

"Аз съм Борис Джонсън от Лондон и искам да ви кажа, че ви подкрепям. Пожелавам ви успех и ви поздравявам за разрушаването на всички тези руски танкове", каза Джонсън в Киев.

Междувременно през последното денонощие бомбардировка блокира 77 миньори в мина за въглища в Донецкия регион. Според руската информационна агенция извършители са украинските въоръжени сили. В Лисичанск и Северодонецк руските атаки продължават.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК