Недостатъчна икономическа щета: Провалиха ли се санкциите срещу Русия?

Според експерти Кремъл е убеден, че може да издържи няколко години с лоша икономика

19.06.2022 | 23:00 Редактор: Жаклина Иванова
Недостатъчна икономическа щета: Провалиха ли се санкциите срещу Русия?

Санкциите срещу Русия, компенсирани от неочакваните приходи от износа на енергия на високи цени, досега не са причинили достатъчно икономическа щета, за да навредят на военните усилия на Москва или да накарат президента Владимир Путин да седне на масата за преговори, пише Wall Street Journal.

Тази устойчивост не се очаква да продължи дълго, като много икономисти прогнозират дълбока рецесия по-късно тази година, нарастване на бедността и дългосрочно намаляване на икономическия потенциал на страната. Засега бавният темп на санкциите, успешните усилия на Русия да стабилизира икономиката си и способността ѝ да поддържа притока на петрол и газ в чужбина смекчават удара за Москва.

Това позволява на Русия да продължи военните си усилия в Украйна, казва експертът по руската икономика в Германския институт за международни отношения и сигурност Янис Клуге.

"В момента икономическите санкции не са стимул за Русия да преговаря. Кремъл е убеден, че може да издържи няколко години с лоша икономика и да изчака по-добри дни. Русия е окуражена от собствения си успех в отблъскването на санкциите на Запада", посочва още Клуге.

В четвъртък някои от най-висшите икономически служители на Русия говориха на ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург, на който не присъстваха обичайните световни политически, икономически и бизнес лидери. Макар да останаха позитивни, те признаха дългосрочните проблеми, пред които е изправена икономиката.

"Успяхме да издържим, ние сме силен народ и просто трябва да повярваме в себе си", заяви на форума икономическият съветник на Путин Максим Орешкин.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК