Путин: Ерата на еднополюсния свят приключи, играта върви в една посока

"Свят, основан на такива догми, определено е нестабилен", заяви руският президент

17.06.2022 | 17:38 Редактор: Искра Ангелова
Путин: Ерата на еднополюсния свят приключи, играта върви в една посока

Ерата на еднополюсния световен ред приключи, въпреки всички опити той да бъде запазен по всякакъв начин, каза руският президент Владимир Путин по време на речта си на пленарната сесия на Международния икономически форум в Санкт Петербург, предава ТАСС.

"Преди година и половина, изказвайки се на форума в Давос, отново беше подчертано, че ерата на еднополярния световен ред е приключила“, отбеляза държавният глава и добави, че и сега иска да започне речта си именно с това, "няма накъде без него."

"Тази ера приключи, въпреки всички опити да се запази, да се запази по всякакъв начин. Това е естествен ход, промените са естественият ход на историята, тъй като цивилизационното разнообразие на планетата, богатството на културите е трудно да се комбинират с политически, икономически и други шаблони. Тук не работят шаблони, шаблони, които са грубо, безалтернативно, наложени от един център", коментира още Путин, цитиран от "Труд".

Според него "недостатъкът се крие в самата идея, според която има една, макар и силна власт с ограничен кръг от приблизителни или, както се казва, държави, допуснати до нея, и всички правила на бизнеса и международните отношения, когато е необходимо, се тълкуват единствено в интерес на тази власт, както се казва, те работят в една посока.

"Играта върви в една посока. Свят, основан на такива догми, определено е нестабилен", заключи Путин.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК