Шарл Мишел в Скопие: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания

Стево Пендаровски иска твърди гаранции, че включването на българите в Конституцията е последното условие за начало на преговорите

16.06.2022 | 20:06 Редактор: Елеонора Танева
Шарл Мишел в Скопие: Работим за отблокиране на процеса за РСМ и Албания

Предложенията на френското председателство за вдигане на ветото на България за Република Северна Македония са внесени в Народното събрание. Засега официално потвърждение за това от българския парламент няма.

Междувременно от Северна Македония, където е на посещение, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел уточни, че Скопие и Тирана трябва да започнат преговори възможно най-скоро. 

"Искаме и работим за отблокирането на процеса за присъединяването на Северна Македония и Албания. Не съм сигурен какво ще се случи на следващото заседание на Европейския съвет. Ще направим всичко възможно да предприемем решителни стъпки", заяви Шарл Мишел. 

Президентът Стево Пендаровски уточни, че страната му ще иска твърди гаранции и от България, и от Европейския съюз, че включването на българите в Конституцията е последното условие за начало на преговори за членство в Европейския съюз.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК