Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Костурков: Позицията ни за РСМ не е променена, ще видим кое ще е мнозинството на мафията

"Ние държим на нашите искания към Северна Македония", посочи депутатът от "Продължаваме промяната"

15.06.2022 | 20:55 Редактор: Жаклина Иванова

Първи вот на недоверие към властта. Ще оцелее ли правителството на Кирил Петков?

"Очаква се поисканата оставка на началника на НС да бъде гласувана. След това ще направим преброяване кои са хората от ново мнозинство - мнозинството на мафията. Това ще е първият тест преди гласуването на вота, а вторият ще бъде приемането на актуализацията на големия бюджет", заяви Росен Костурков от "Продължаваме промяната" в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му относно вота на недоверие, от "Продължаваме промяната" разчитат на подкрепата на разума на депутатите, без значение дали са от ИТН, ГЕРБ, "Възраждане" или друга партия.

"За искането на оставка на Никола Минчев са се подписали 120 депутати. Ние знаехме, че това ще стане. Ситуацията в момента не е добра. Ние знаехме, че ще стане така в момента, в който спряхме притока на пари към мафията", уточни той.

Според него оттеглянето на ИТН е започнало със спирането на парите към Гроздан Караджов.

"През това време се въртеше и казусът за шеф на БНБ. Целият банкерски кръг казваше, че Каримански не е подходящ за тази длъжност. Капката, която преля чашата на мафията, бе спирането на трафика през "Капитан Андреево", подчерта Костурков пред Bulgaria ON AiR.

Няколко души, в това число и аз, имаме предупреждения да не се занимаваме с този случай, защото ще ни се случат неприятни неща. Заместник-министърът на земеделието и изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните са с лична охрана, добави той.

Костурков изрази мнение и по темата за Северна Македония.

"Позицията на правителството и на нашата парламентарна група не е мръднала. Ние държим на нашите искания към Северна Македония. Ако те не ги изпълняват, ние няма какво да направим. Това, което от ИТН вкараха в публичното пространство, е отклоняване от спирането на парични потоци и ограничаването на възможностите на мафията да оперира с тях", подчерта събеседникът.

Запитан дали има ли натиск от Европа ветото срещу РСМ да падне, той уточни: "Не бих го нарекъл натиск. Има совалки, за да се улесни процесът за преговорите с РСМ".

Какво ще се случи с управлението на държавата?

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" ще продължат успешно и без "Има такъв народ".
19%
В най-близко бъдеще ще има предсрочни парламентарни избори.
52%
Слави Трифонов ще размисли и "Има такъв народ" ще се върне в коалицията.
1%
Най-добрият вариант е да ни управлява служебен кабинет на президента Радев.
12%
ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" ще определят решенията на парламента.
4%
"Има такъв народ" се е договорила за бъдещо управление с ГЕРБ и ДПС.
11%
Общо 3223 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК