Украйна много скоро ще използва германските гаубици срещу Русия

Страната иска Западът да изпрати повече и по-добра артилерия

14.06.2022 | 14:31 Редактор: Ваня Кузманова
Украйна много скоро ще използва германските гаубици срещу Русия

Обучението на украинските войски за работа с германски гаубици скоро ще приключи, което ще проправи пътя за използването на оръжията във войната в Украйна, заяви германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт.

Украйна иска Западът да изпрати повече и по-добра артилерия, тъй като страната изчерпва боеприпасите за съществуващия си арсенал от съветската епоха, който отстъпва на този на Русия, съобщи Ройтерс.

Западните страни обещаха оръжия по стандартите на НАТО, но разполагането им отнема време.

"Обучението на „Panzerhaubitze 2000" скоро ще приключи, за да може да бъде използвана във войната в Украйна", заяви Ламбрехт пред репортери по време на посещение във военна база в германски град Райнбах.

"Panzerhaubitze 2000" е едно от най-мощните артилерийски оръжия в инвентара на Бундесвера и може да поразява цели на разстояние 40 км.

През май Германия се ангажира да достави на Киев седем самоходни гаубици, добавяйки ги към петте такива артилерийски системи, които Нидерландия е обещала, пише БГНЕС. Но Берлин се сблъска с обвинения от страна на Украйна, че се бави и отделя твърде много време за доставка на тежки оръжия, тъй като конфликтът се превърна в наказателна изтощителна война.

"Първите гаубици ще бъдат доставени (на Украйна), когато приключи обучението и тя е отговорна (за доставката им)", каза министърът, като добави, че няма да оповести нито датата, нито транспортните маршрути от съображения за сигурност.

Киев се нуждае от 1000 гаубици, 500 танка и 1000 безпилотни самолета, както и от други тежки оръжия, заяви в понеделник президентският съветник Михайло Подоляк.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК