Стачка на охранителите блокира летище Брюксел на 20 юни

Те заявиха, че ще протестират срещу натиска на работното място

13.06.2022 | 17:12 Редактор: Ваня Кузманова
Стачка на охранителите блокира летище Брюксел на 20 юни

Охранителите на летище Брюксел обявиха стачка в понеделник, 20 юни, която ще парализира работата на летището в Завентем, съобщават Het Nieuwsblad и Het Belang van Limburg.

"80% от служителите са потвърдили, че ще се присъединят към стачката", заяви Жо Ванрутен, представител на компания ABVV в G4S, отговаряща за проверките за сигурност на летището, включително и за сканирането на багажа.

20 юни не е национален ден за стачка, но служителите, които искат да демонстрират, могат да се позоват на правото си на стачка. 

"Искаме да се възползваме от тази възможност, за да протестираме срещу натиска на работното място", каза Ванрутен. Акцията вероятно ще причини много неудобства на пътниците, които ще трябва да преминат през проверки за сигурност.

Лятото обещава да бъде изпълнено с предизвикателства на летището. В петък пилотските синдикати на Brussels Airlines подадоха уведомление за безсрочна стачка, а скоро същото може да направи и кабинният екипаж. Авиокомпанията е един от основните оператори на летището и също така обяви отмяната на 148 полета през натоварения летен период в опит да успокои служителите, които се оплакват от неприемливи условия на труд, пише БГНЕС. 

Пилотите на Ryanair също заплашват да стачкуват, а работниците на фирмата за обработка на багаж Aviapartner започнаха спонтанна стачка миналата седмица.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК