Изтласкаха украинските войски от центъра на Северодонецк, 500 цивилни се крият в завод "Азот"

Украйна е установила два маршрута за зърното, за да предотврати глобална продоволствена криза

13.06.2022 | 13:57 Редактор: Жаклина Иванова

Продължава битката за ключовия град в Източна Украйна - Северодонецк. Руските сили са взривили мост, свързващ Северодонецк с града от другата страна на реката и така са прекъснали един от възможните пътища за евакуация на цивилни.

Президентът Володимир Зеленски посочи, че сраженията се водят буквално на всеки метър от града. Киев обяви, че украинските сили са били изтласкани от центъра на града. Украинските власти са категорични - Русия планира да изолира Северодонецк.

"Мостът вече е непроходим и в момента там активно те обстрелват последния трети мост. Както разбирам, те просто искат напълно да откъснат Северодонецк, за да направят невъзможно евакуирането на хора и вкарването на подкрепление там", заяви областният управител на Северодонецк Сергий Хайдай.
 
"Ключовата тактическа цел на окупаторите е да оказват натиск на Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", подчерта Зеленски.

И въпреки че руските сили са превзели голяма част от Северодонецк, украинските войски продължават да контролират химическия завод и района около него. Той е обект на престрелки, а в него убежище са потърсили 500 цивилни, сред които 40 деца.

А нов доклад на "Амнести Интернешънал" показва, че стотици цивилни в град Харков са били убити при безразборен обстрел и използване на широко забранените касетъчни боеприпаси.

"Касетъчните боеприпаси се разпръскват безразборно върху голяма площ с размери стотици квадратни метри. Голям процент от тях обаче не успяват да се взривят при удар и се превръщат в противопехотни мини, които представляват заплаха за цивилните дълго време след падането им на земята", се посочва в позицията на "Амнести Интернешънал".

В Николаев купчини слънчоглед и зърно все още тлеят дни след обстрел по складовете. Украйна е установила два маршрута - през Полша и Румъния, за да изнася зърно и да предотврати глобалната продоволствена криза.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК