Ядрените сили увеличават арсенала си, Русия изпреварва САЩ и Китай

Изострят се ядрената реторика и ролята на ядрените оръжия във военните стратегии

13.06.2022 | 10:58 Редактор: Тодор Петров
Ядрените сили увеличават арсенала си, Русия изпреварва САЩ и Китай

Доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира показва, че световните ядрени нации са готови да увеличат арсеналите си през следващото десетилетие.

"Всички ядрено-въоръжени държави увеличават или подобряват своите арсенали и повечето изострят ядрената реторика и ролята на ядрените оръжия във военните им стратегии", каза директорът на Програмата за оръжия за масово унищожение на SIPRI.

До началото на 2022 г. глобалната инвентаризация на бойни глави е намаляла до 12 705 от над 34 000 в началото на този век, според SIPRI., цитиран от Bloomberg.

Приблизително 3 732 бойни глави са били разположени на ракети и самолети, а около 2 000 - почти всички принадлежащи на Русия или Съединените щати, са били държани в състояние на висока готовност.

Русия има най-големия ядрен арсенал в света с общо 5977 бойни глави, с около 550 повече от Съединените щати.

Броят на бойните глави в използваемите военни запаси на Русия и САЩ – които заедно притежават над 90% от всички ядрени оръжия, остана относително стабилен миналата година. Китай, с третия по големина арсенал, е в средата на "съществено разширяване" на своя арсенал от ядрени оръжия, включително изграждането на над 300 нови ракетни силоза, се казва още в доклада.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК