Мистерия: Защо столетниците от Окинава започват да умират по-рано

В хранителните навици на хората там са включени много зеленчуци, местни плодове, тофу, риба и месо

13.06.2022 | 11:17 Редактор: Жаклина Иванова
Мистерия: Защо столетниците от Окинава започват да умират по-рано

Поколения наред жителите на японската префектура Окинава имат репутацията на едни от най-дълголетните хора на планетата. Медицински експерти и геронтолози се стичат на тези полутропически острови в южната част на Япония в търсене на тайната на дълголетието на местното население, като повечето от тях стигат до заключението, че това е комбинация от пълноценно хранене, редовни физически упражнения и подкрепата на семейството и обществото.  

Днес обаче това се променя. Докато цялото японско население живее по-дълго от всякога, жителите на Окинава започват да умират по-рано. И вината за това е на по-младите поколения, които обръщат гръб на традиционния начин на живот на островите.

През 1980 г. Окинава е с най-висока средна продължителност на живота както за мъжете, така и за жените, като обикновено се очаква мъжете да достигнат поне 84 години, а жените - до 90-годишна възраст, пише DW. Но тези стойности започват да намаляват.

През 1990 г. средната продължителност на живота на мъжете в Окинава е едва на пето място сред 47-те префектури в Япония, а през 2020 г. тя вече е 36-а в списъка. До 2005 г. жените от Окинава са били на първо място сред префектурите по дълголетие, но през 2020 г. се сриват до седмото място.

Според данните от преброяването през 2020 г., проведено от Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи, мъжете от Окинава живеят средно по 80,27 години, а жените - 87,44 години.

Макото Сузуки проявява личен интерес към темата. Той е на 89 години и през целия си живот е изучавал причините за дълголетието на своите съграждани от острова.

"Продължителността на живота на жителите на Окинава намалява доста бързо и смятаме, че проблемът е в това, че по-младите хора не следват традициите на предишните поколения", казва той.

Сузуки все още работи на непълно работно време като клиничен кардиолог и е съосновател на базирания в Наха Изследователски център по науките за дълголетието в Окинава.

"Хората в Окинава са повлияни от храната и начина на живот на други общества, особено на Съединените щати", уточнява той.

След капитулацията на Япония в края на Втората световна война на Окинава са разположени десетки хиляди американски войници. Тяхната култура на бързо хранене и телевизията, която е по-важна от физическите упражнения, повлияват и на културата и традициите на местното население, а резултатите вече са видими.

"Обикновено в хранителните навици на Окинава са включени много зеленчуци, местни плодове, тофу, риба и месо, макар и на малки порции", казва Сузуки и добавя: "Когато бях момче, ядяхме месо средно по веднъж на седмица. Това е навик, който съм запазил и до днес."   

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК