Байдън: Американците плащат "данъка на Путин" върху храните и горивата

Той призна, че инфлацията се е превърнала в истинско предизвикателство

12.06.2022 | 10:47 Редактор: Искра Ангелова
Байдън: Американците плащат

Президентът на САЩ Джо Байдън призна, че инфлацията се е превърнала в истинско предизвикателство за американците, като хвърли вината за нея на "данъка на Путин", предава Bloomberg.

Говорейки на пристанището на Лос Анджелис за инфлацията и мерките на неговата администрация за намаляване на цените, Байдън заяви, че САЩ "никога не са виждали нещо като Данъка на Путин върху храните и бензина".

По думите му "Америка може да се бори с инфлацията от позиция на сила като никоя друга страна в света". 

"Но не се заблуждавайте, разбирам, че инфлацията е истинско предизвикателство за американските семейства. Днешният доклад за инфлацията потвърждава това, което Америка вече знае - покачването на цените на Путин удря силно Америка, бензинът на бензиностанциите, енергията и храните са половината от месечното покачване на цените през май", констатира държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той коментира доклада на Министерството на труда на САЩ, според който потребителските цени в страната са се повишили с 8,6% на годишна база през май, което е най-голямото увеличение от декември 1981 г.

"Правя всичко по силите си, за да заглуша покачването на цените на Путин и да намаля цената на газа и храната", продължи Байдън.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК