CNN: Руския цели до 10 юни да превземе напълно Северодонецк

Украински военни: Руските части се "фокусират върху настъпателни операции за обкръжаване на нашите войски"

05.06.2022 | 17:30 Редактор: Ваня Кузманова
CNN: Руския цели до 10 юни да превземе напълно Северодонецк

Руските части се "фокусират върху настъпателни операции за обкръжаване на нашите войски" в Северодонецк и Лисичанск и за "блокиране на основните логистични маршрути", твърдят украинските военни. 

Руският генерал Александър Дворников "получи задачата до 10 юни или да превземе напълно Северодонецк, или напълно да отреже магистралата Лисичанск-Бахмут и да я вземе под контрол", каза Сергей Хайдай, ръководител на Луганска област. 

"Следователно огромно количество сили, всичко, което имаха, всички резерви, всичко се използва за изпълнение на тези две задачи. Близо до Северодонецк в град Лисичанск център за хуманитарна помощ беше "напълно разрушен" от руски обстрел в неделя", добави Хайдай.

В Луганска област руските сили обстрелваха пет района, включително Северодонецк и Лисичанск, с артилерия и реактивни системи за залпове. Въздушни удари са нанесени и в четири района, съобщиха регионални власти. В Северодонецк един човек също загина, а други двама бяха ранени, след като сграда на химическия завод "Азот" беше повредена от руски артилерийски обстрел, съобщиха регионални власти, цитирани от БГНЕС. 

Руските сили "настъпват" в няколко района на север от град Славянск в Източна Украйна, след като "завършиха прегрупирането на войските", съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в неделя. В събота градската военна администрация в Славянск съобщи, че стотици хора бягат от Славянск всеки ден, като броят на евакуираните се е удвоил тази седмица. Ракетен удар, при който загинаха трима души във вторник, "накара гражданите да напуснат", каза служителят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК