Русия дава задна за Северодонецк, Украйна обвини Москва, че продава зърното ѝ

Натискът върху Украйна да се съгласи на преговори с Русия се засилва

04.06.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

На фона на опасенията от глобална продоволствена криза Русия настоява, че няма проблем с износа на зърно от Украйна и призова властите в Киев да разминират контролираните от тях пристанища. Междувременнно контранастъпление в Северодонецк върна под контрола на украинската армия около 1/5 от ключовия за област Луганск град.

Русия хвърля всичките си сили в Северодонецк, който все повече прилича на разрушения Мариупол, но все още не е превзет. 

"Аз лично чух много пъти, че Северодонецк е окупиран, че руската армия го е превзела напълно. Искам да ви кажа, че това не е така. И докато преди ситуацията беше различна и процентът беше около 70, сега успяхме да ги отблъснем с приблизително 20%", заяви областният управител на Луганск Сергей Хайдай.  

Там вече е невъзможно да се достави храна и лекарства, а президентът Зеленски използва нощното си обръщение, за да се подиграе с руските военни, смятани за "втората най-силна армия в света". 

"Какво остава? Само горчива усмивка, военни престъпления, позор и омраза". Но тази армия все още е в настъпление и ще са необходими повече от думи, за да я спрем", посочи президентът на Украйна Володимир Зеленски.  

Натискът върху Украйна да се съгласи на преговори и споразумения с Русия се засилва. Сега за това настоя и американският президент.

"Това е тяхна територия" и "няма да им казвам какво трябва и какво не трябва да правят". Според мен в някакъв момент ще трябва да се стигне до постигнато чрез преговори споразумение", изтъкна президентът на САЩ Джо Байдън. 

А междувременно украинският посланик в Анкара Василий Боднар заяви, че Русия изпраща откраднато украинско зърно на различни страни, включително Турция през Кримския полуостров. Украинските власти са помолили турската страна да помогне за решаване на проблема. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Ваньо Танов
преди 1 година
Русия ще си върне всичко нейно Украйна ще остане в старите граници Сигнализирай за неуместен коментар