Успехът на турските дронове в Украйна им донесе световна слава

Bayraktar TB2 е толкова известен, че стана обект на патриотичен хит, осеян с ругатни, в Украйна

31.05.2022 | 23:10 Редактор: Теодора Патронова
Успехът на турските дронове в Украйна им донесе световна слава

Унищожаването от Украйна на руски артилерийски системи и бронирани машини с турски дронове Bayraktar TB2 направи "целият свят" клиент, според неговия конструктор.

Селчук Байрактар, който управлява истанбулската фирма Baykar с брат си Халук, казва, че дроновете са показали как технологията революционизира съвременната война.

Поне за известно време TB2, който има 12-метров размах на крилата и може да се издигне до 25 000 фута, преди да започне атаката си, за да унищожи танкове и артилерия с лазерно насочвани бронебойни бомби, помогна за подкопаването на огромното военно превъзходство на Русия.

Дронът е толкова известен, че стана обект на патриотичен хит, осеян с ругатни, в Украйна, който се подиграва с руските войски с припева "Bayraktar, Bayraktar". Освен сатирата, дронът Bayraktar привлече вниманието на руския президент Владимир Путин, а министерството на отбраната го спомена поне 45 пъти публично от началото на войната на 24 февруари.

TB2 беше такъв фактор в конфликтите в Сирия, Ирак, Либия и Нагорни Карабах, както и Украйна, че сега оглавява глобалния тласък на Турция за износ на отбранителна техника.

Президентът Тайип Ердоган казва, че международното търсене е огромно за TB2 и по-новите Akinci. Байрактар, който е женен за дъщерята на Ердоган, каза, че Baykar може да произвежда 200 дрона TB2 годишно.

Преди две седмици Русия рекламира ново поколение лазерни оръжия, включително мобилна система, която според Москва може да заслепи орбитални спътници и да унищожи дронове. 

Но Байрактар, който е роден в Истанбул и е учил в Университета на Пенсилвания и Масачузетския технологичен институт, каза, че подобни оръжия са неефективни срещу TB2.

Baykar работи върху TB3, който има сгъваеми крила и може да излита или каца на самолетоносачи с къса писта, и безпилотен боен самолет, наречен MUIS или Kizilelma.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК