"Газпром" спря доставките на природен газ за Нидерландия заради неплащане в рубли

Енергийната фирма "ГазТера" е отказала да плаща в рубли

31.05.2022 | 11:40 Редактор: Жаклина Иванова

Руската компания "Газпром" обяви, че е спряла доставките на природен газ за Нидерландия, тъй като енергийната фирма "ГазТера" (GasTerra) е отказала да плаща в рубли след военната офанзива на Русия в Украйна, предаде АФП.

"Газпром" напълно спря газовите доставки за "ГазТера" заради неплащане в рубли", обяви руският газов гигант в изявление.

Москва иска клиенти от неприятелските страни, включително членките на ЕС, да плащат за доставяния газ в рубли - метод на плащане, който заобикаля западните финансови санкции срещу Централната банка заради конфликта в Украйна.

"Газпром" посочи, че към 30 май не е получила плащания за доставения газ на Нидерландия през април, въпреки информирането на "ГазТера", че плащането за газ от 1 април трябва да е в рубли, информира БНР.

"ГазТера", която частично е собственост на нидерландската държава, съобщи в понеделник, че очаква спиране на газа, тъй като е решила да не спази едностранните изисквания на "Газпром" за плащанията, тъй като те нарушават санкциите на ЕС.

Спирането на доставките означава, че Нидерландия няма да получи 2 милиарда куб. м. газ от днес до октомври, отбеляза "ГазТера" и добави, че ще купува газ от другаде.

Нидерландия е поредната европейска страна със спрени доставки на руски газ. През април това стана с България и Полша, а през май - с Финландия. Нидерландия разчита на Русия за около 15% от доставките на газ, които са към 6 милиарда куб. м. годишно, сочат данни на правителството.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК