Русия безмилостно атакува Донбас, твърди че Северодонецк е неин, Украйна отрича

Франция и Германия са поискали и вдигане на руската блокада на пристанище Одеса

29.05.2022 | 13:59 Редактор: Елеонора Танева

Общ призив от Франция и Германия към руския президент Владимир Путин да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски. На този фон Русия засилва атаките в Донбас. Москва твърди, че Северодонецк вече е под неин контрол. Украйна отрича.

В 80-минутния разговор лидерите на Франция и Германия са поискали от Владимир Путин прекратяване на огъня, изтегляне на руските войски и директни преговори със Зеленски. Отговорът на Путин - Москва е отворена за възобновяване на диалога с Киев. Но нито дума за среща между него и Зеленски. Западните лидери са поискали и вдигане на руската блокада на украинското пристанище Одеса, за да се позволи износът на зърно и освобождаване на бойците от "Азовстал", които сега са затворници. 

От своя страна Путин е поискал от Запада и да не увеличава оръжейните доставки за Украйна. Но в обратната посока са очакванията на Зеленски.

"Работим всеки ден, за да подсилим защитата си. Това е преди всичко доставка на оръжие. Всеки ден наближаваме времето, когато нашата армия ще надмине окупаторите технологично и по огнева мощ. Разбира се, много зависи от партньорите. От тяхната готовност да предоставят на Украйна всичко необходимо за защита на свободата. И очаквам добри новини за това още следващата седмица", заяви Зеленски.

Дим продължава да се издига над Северодонецк. Това е последният голям град, който не е под руски контрол в района на Луганск. На практика обаче, той е обкръжен след вчерашната руска победа над Лиман. 

На този фон - посланикът на Русия в Обединеното кралство каза, че Русия няма да използва ядрени оръжия във войната срещу Украйна.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК