Йотова в Дания: Реално променена и стабилна България ще върне сънародниците ни у нас

Близо 11 500 са българите в Дания

28.05.2022 | 15:35 Редактор: Елеонора Танева
Йотова в Дания: Реално променена и стабилна България ще върне сънародниците ни у нас

България да бъде сигурното и стабилно място в този несигурен свят, място, в което знаете, че може винаги да се върнете, място, което очаква вас, вашите деца, вашите родители – това е основна наша цел с президента Румен Радев. Надявам се, държавата ни реално да е поела по пътя на промяната, защото само така вие ще искате да се върнете в нея. Да изтрием клеймото на държавата с най-високи нива на корупция, да бъдем предсказуеми и сигурни за инвеститорите. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българи, живеещи в Кралство Дания.

Наблюдава се тенденция на нарастване на българската общност там. По официални данни за 2021 г. българските граждани са близо 11 500 души. Голям е процентът на висококвалифицираните специалисти, ценени в датското общество.

Три часа вицепрезидентът, посланикът на България в Кралство Дания и наши сънародници коментираха въпроси, свързани с политическата и икономическата ситуация в България, както и необходимостта от структурирана държавна политика за българите в чужбина. В срещата участваха и млади хора, които планират да се върнат и да се развиват в родината.

Нашите сънародници споделиха за административните неуредици, с които се сблъскват в България. Една от причините за тях е липсата на електронно управление. Обсъдена беше огромната разлика в стандарта на живот в България и Дания. На срещата се чуха предложения от страна на нашите сънародници за развитието на българската държава, както и за подобряване на комуникацията с тях, информират от пресцентъра на президентството.

Общо беше мнението, че българите в чужбина са голям потенциал за развитието на България и не бива да се къса връзката с тях. Йотова изтъкна, че години наред българската държава няма реална и структурирана политика за българите в чужбина. Обсъдена беше необходимостта от институционализиране на представителството на българските общности зад граница, което ще реши редица проблеми, с които се сблъскват в страната, в която живеят.

Снимка: Президентството

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК