СЗО: Няма повод за безпокойство относно маймунската шарка, не е като Ковид

Съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85% ефективни и срещу това заболяване

27.05.2022 | 17:27 Редактор: Теодора Патронова
СЗО: Няма повод за безпокойство относно маймунската шарка, не е като Ковид

Световната здравна организация препоръчва да се вземат различни мерки срещу маймунската шарка, но не смята, че има повод за безпокойство, предаде ДПА.

"Това не е заболяване, от което обществеността трябва да се страхува. Не е като ковид", каза на брифинг в Женева за страните членки на организацията Силви Бриан, експерт от СЗО.

Въпреки това държавите трябва своевременно да регистрират заразените и да изолират засегнатите. СЗО предполага, че повечето случаи на инфекция ще бъдат леки. Но при бременните жени, децата и хората със слаба имунна система има по-голям риск от тежко протичане на болестта.

"Разполагаме с добър времеви прозорец да спрем разпространението на заболяването още сега", каза Бриан. Тя добави, че въпреки това не е ясно какви са запасите от ваксини срещу едра шарка на отделните страни.

Все още няма специално разработена ваксина срещу маймунска шарка, но според СЗО съществуващите ваксини срещу едра шарка са на около 85 процента ефективни и срещу това заболяване, пише БТА.

Организацията очаква броят на случаите на заразени с маймунска шарка да продължи да расте. Засега инфекции са установени в над 20 страни, уточни СЗО. Става дума за общо около 200 случая на заразяване, отбелязва Асошиейтед прес. "Не знаем дали това, което наблюдаваме сега, е само върхът на айсберга или има и още много неустановени случаи", каза Бриан. Причините за сегашното развитие на ситуацията с разпространението на болестта все още не са категорично изяснени.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК