Египет предприема стъпки за внос на суровини за лекарства срещу маймунска шарка

Случаи на заразната болест не са установени в Египет до момента

26.05.2022 | 17:40 Редактор: Ваня Кузманова
Египет предприема стъпки за внос на суровини за лекарства срещу маймунска шарка

Египетските власти са предприели стъпки за внос на суровини, необходими за производство на лекарства срещу маймунската шарка, обяви изпълняващият длъжността министър на здравеопазването и населението Халед Абдел Гафар, цитиран от в. "Ал Ахрам". 

Министърът заяви, че случаи на заразната болест не са установени в Египет до момента. Властите все пак предприемат мерки за повишаване на информираността на населението за инфекцията, която е ендемична за Западна и Централната Африка, но беше засечена в над десет страни извън тези региони, предимно в Европа. 

Египетското правителство се е свързало с няколко компании, за да внесе суровини за производство на лекарства, както и Пи Си Ар (PCR) тестове за откриване на вируса. Плановете са да се закупи и медикамента Tecovirimat, с който се третира едра шарка и подобни вируси, включително този на маймунската шарка, предаде БТА. 

Египетският научен комитет, създаден във връзка с пандемията от Ковид-19, ще публикува всекидневни доклади за ситуацията с маймунската шарка по света. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК