Подготвя ли Китай война за Тайван? Пекин пак размаха пръст на САЩ

"Стане ли нещо, американците няма да стоят настрана", каза руският военен експерт Павел Фелгенгауер

26.05.2022 | 12:00 Редактор: Искра Ангелова
Подготвя ли Китай война за Тайван? Пекин пак размаха пръст на САЩ

В скоро време не се очаква война около Тайван, но Пекин вече подготвя "ужасен" сценарий за бъдещ въоръжен конфликт. Това заявява за агенция РОСБАЛТ руският военен експерт Павел Фелгенгауер.

При посещение в Токио тези дни президентът на САЩ Джо Байдън неочаквано заяви, че Щатите ще бранят Тайван по военен път, ако Пекин се опита да анексира острова със сила. Преди това официалната позиция на Вашингтон беше, че признава Тайван за неразделна част от КНР (политиката на "единен Китай"), но същевременно той сътрудничеше с Тайпе, включително във военната сфера.

А Белият дом публично избягваше да заеме ясна позиция по въпроса, наричайки този подход "политика на стратегическа неяснота". По-късно Белият дом уточни, че под военно участие в защитата на Тайван Байдън е подразбирал доставки на оръжия за самоотбрана на острова. Но опитът да даде "заден ход" не бе изцяло сполучлив - светът все още вижда в думите на американския президент недвусмислен сигнал към Пекин да се държи по-предпазливо, отбелязва агенцията.

"Стане ли нещо, американците няма да стоят настрана, но те не са сключили официален съюз с Тайван. Америка продължава политиката за "единен Китай", но без да подкрепя идеята за независимост на Тайван", посочва Павел Фелгенгауер, цитиран от БТА.

"За момента американците увеличават бойните си възможности в региона. Според Пентагона китайците ще имат готовност да направят нещо реално към 2030 г., когато ще са произвели достатъчен брой нови оръжия. Сега КНР подсилва своя флот и авиацията - доста стремително строи кораби и нови самолети. Общо взето всички се подготвят, но в близките осем години е малко вероятно Народноосвободителната армия на Китай да тръгне на поход, за да присъедини острова към континента", смята  Фелгенгауер.

"Русия май не се кани да се включва в това, а и китайците не го очакват. След време обаче всичко може да се промени в коя да е посока", добавя руският експерт.

А на вчерашната си редовна пресконференция говорителят на китайското Външно министерство Уан Уънбин заяви, че Китай вече няколко пъти е изяснил позицията си относно американската подкрепа към тайванските сепаратисти, информира радио "Китай".

Той отново подчерта, че опитите на САЩ да се застъпят за "самостоятелността на Тайван" ще доведат не само до необратими последици, но и ще им струват много скъпо.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК