ЕС е замразил активи на Централната руска банка за около 23 млрд. евро

Освен Европа, САЩ, Великобритания и Япония наложиха санкции и замразиха резервите ѝ

26.05.2022 | 09:45 Редактор: Теодора Патронова
ЕС е замразил активи на Централната руска банка за около 23 млрд. евро

Страните от ЕС са успели да замразят активи на Централната банка на Русия на стойност около 23 млрд. евро. Това заяви европейският комисар по въпросите на правосъдието Дидие Рейндерс, цитиран от "Ройтерс".

Рейндерс отбеляза, че милиардите, замразени в Европейския съюз, са "незначителна цифра в сравнение със 100-те милиарда, замразени в САЩ".

Освен Европа, от началото на март САЩ, Великобритания и Япония наложиха санкции на руската централна банка, като замразиха резервите ѝ в националните си валути.

По-рано Европейският съюз забрани операциите, свързани с управлението на резервите и активите на Руската централна банка. Документът предвижда забрана за сделки, свързани с управлението на резервите на Руската централна банка, както и на нейните активи, включително сделки с всяко юридическо лице, организация или орган, действащи от името или за сметка на Руската централна банка, съобщи БНР.

На 21 май украинският президент Володимир Зеленски предложи на чуждестранните държави партньори да сключат многостранен договор, който да включва конфискуване на руските активи в чужбина и прехвърлянето им в Украйна и други държави. Зеленски предложи да се прехвърлят чуждестранни активи на Русия в Украйна и други държави, за да се компенсират загубите от действията на руските войски.

"Предлагаме на нашите държави партньори да подпишем многостранен договор и да създадем механизъм, чрез който всеки, който е пострадал от действията на руската армия, да получи компенсация за загубите си", каза той.

Украинският лидер обясни, че въз основа на такова споразумение руските средства и имущество в юрисдикциите на партньорските държави ще бъдат иззети или замразени, а след това конфискувани и изпратени в специален фонд, благодарение на който "всеки, който е пострадал от руската агресия, ще може да получи съответната компенсация". "Определено ще бъде справедливо", подчерта Зеленски.

По-рано министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо заяви по време на реч на Световния икономически форум в Давос, че Русия трябва да бъде лишена завинаги от ползите от участието си в световната икономика. Тя добави, че е твърде рано да се обсъжда каквато и да е възможност за нормализиране на отношенията между Москва и Вашингтон. "Рано е дори да се мисли за това", отбеляза министърът. Според нея Москва трябва да плати "сериозна цена" за решенията си. Министърът отговори утвърдително на въпроса дали смята, че е необходимо Русия да плати обезщетения във връзка с инвазията в Украйна.

Китай смята, че блокирането на руски държавни активи от страна на Вашингтон е "смъртна присъда" за финансовата система на САЩ. Това съобщи китайското издание "Global Times".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК