Пожар в сенегалска болница, 11 новородени загинаха

Огънят се е разпространил много бързо

26.05.2022 | 09:36 Редактор: Искра Ангелова
Пожар в сенегалска болница, 11 новородени загинаха

Единадесет новородени бебета са загинали при пожар в болница в западния сенегалски град Тивауан, съобщи президентът на страната късно в сряда.

Трагедията се е случила в болницата "Маме Абду Азиз Си Дабак" в транспортния център Тивауан и е била причинена от "късо съединение", според сенегалския политик Диоп Си.

"Пожарът се е разпространил много бързо", каза той.

Кметът на града Демба Диоп заяви, че "три бебета са спасени". Според местните медии болницата е била наскоро открита.

А министърът на здравеопазването Абдулайе Диуф Сар, който е в Женева и участва в среща със Световната здравна организация, заяви, че ще се върне незабавно в Сенегал.

"Тази ситуация е много неприятна и изключително болезнена. Започва разследване, за да се види какво се е случило", каза той по радиото, цитиран от БГНЕС.

Трагедията в Тивауан се случва след няколко други инцидента в обществени здравни заведения в Сенегал, където има големи различия в здравните услуги между градските и селските райони.

В северния град Лингуере в края на април в болница избухна пожар и загинаха четири новородени бебета. Кметът на този град се позовава на електрическа неизправност в климатик в родилното отделение.

Инцидентът се случва повече от месец, след като нацията оплака смъртта на бременна жена, която напразно чакала за цезарово сечение. Жената, на име Асту Сохна, е пристигнала в болница в северния град Луга с болки. Персоналът е отказал да удовлетвори молбата ѝ за цезарово сечение с мотива, че то не е планирано. Тя е починала на 1 април, 20 часа след пристигането си.

Смъртта на Сохна предизвика вълна от възмущение в цялата страна относно тежкото състояние на сенегалската система за обществено здравеопазване, а две седмици по-късно министърът на здравеопазването Сар призна, че смъртта е можело да бъде избегната.

На 11 май три акушерки - дежурни в нощта, в която Сохна е починала - бяха осъдени от Върховния съд на Луга на шест месеца условен затвор за "неоказване на помощ на лице в опасност" във връзка със случая ѝ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК