САЩ тласкат Русия до несъстоятелност: Москва плаща външния си дълг в рубли

Страната трябва да преведе плащания по чуждестранните си облигации за около $100 млн. до петък

25.05.2022 | 15:26 Редактор: Теодора Патронова
САЩ тласкат Русия до несъстоятелност: Москва плаща външния си дълг в рубли

Русия беше тласната още по-близо до евентуално неизпълнение след като американското финансово министерство не поднови важно изключение от наложените санкции, което облагодетелстваше и американски инвеститори, предава Bloomberg. Американски банки и физически лица вече нямат право да приемат плащания по облигации от руското правителство от 12:01 след полунощ в сряда. Тогава изтече специално изключение, което позволяваше на плащанията да минават през финансовата система.

Решението показва, че САЩ са по-склонни да принудят Русия да изпадне в несъстоятелност чрез осакатяващи санкции, отколкото да ѝ позволят да източи валутните си резерви в полза на американски инвеститори.

След като изключението не беше продължено, това "определено увеличава и без това голямата вероятност Русия да изпадне в неизпълнение по дълга", каза Хасан Малик, старши суверенен анализатор в Loomis Sayles & Co.

Русия трябва да преведе плащания по чуждестранните си облигации за около 100 млн. долара до петък. 

Промяната в санкциите добавя още едно препятствие пред погасяване на плащанията по дълга към чуждестранни инвеститори, не е ясно дали това ще принуди Русия да обяви неизпълнение по дълга.

Рублата вече се търгува четиригодишен връх спрямо долара и нейният курс не реагира на съобщението от Министерството на финансите. Валутата е най-добре представящата се от началото на годината в световен мащаб, като е поскъпнала с около 30% спрямо долара.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК