Съдят предалите се защитници на "Азовстал", Зеленски: Русия организира клане в Донбас

"Нуждаем се от далекобойни оръжия, за да предотвратим още загуби", каза украинският президент

24.05.2022 | 14:04 Редактор: Жаклина Иванова

Три месеца война в Украйна. Русия увеличава интензивността на ударите си в Донбас. Президентът Володимир Зеленски изрази тревога, че руските сили са организирали клане в региона, опитвайки се да унищожат всичко. Предалите се защитници на "Азовстал" ще бъдат съдени в Мариупол.

Русия се опитва да обгради няколко ключови града в Донбас - Северодонецк, Лисичанск и Рубежне. Елвира оцелява след Холокоста като дете, а сега ѝ се налага да избяга от Мариупол.

"Опитах се да забравя целия си живот... сега, 86 години по-късно, съм в ужаса отново. Толкова жестоко и несправедливо. Ще направим всичко, за да накажем престъпниците, унищожаващи живота ни", сподели тя.

В обръщение към световните бизнес и политически лидери в Давос Зеленски подчерта, че Украйна се нуждае от далекобойни оръжия, за да предотврати още загуби.

"Украинците плащат огромна човешка цена за войната. Нашите въоръжени сили постигат победи, особено край Харков, но ситуацията остава най-кървава в Донбас. Президентът на Русия решава всичко. Без Путин не може да бъде взето решение за слагане на край на войната", отбеляза президентът на Украйна.

Според експерти превземането на Северодонецк от Русия ще доведе до окупация на цялата Луганска област. А във втория по големина град - Харков, от днес метрото, което седмици наред служеше за бомбоубежище, възобновява работата си.

"Всички линии ще бъдат пуснати. Движението на метрото ще бъде от 7:00 до 19:00 часа. Интервалите няма да са същите като в мирно време", уточни кметът на Харков Игор Терехов.

Пред пощите в няколко града на Украйна се извиха дълги опашки от желаещи да се сдобият с хитовата марка с потопения руския крайцер "Москва".

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
грешка
преди 1 година
Кой ги съди? Нали Зеленски нареди да ги евакуират? Те са героите на Украинския режим! Вижте им татуировките.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
грешка
преди 1 година
Как така са се прeдали? Нали са евакуирани? Зеленски ги евакуира, за да продължат борбата за американските интереси.... Сигнализирай за неуместен коментар