Навални продължава борбата, ще обжалва присъдата си

Опозиционерът на Кремъл беше осъден по обвинения, които сам определи като "политически мотивирани"

17.05.2022 | 08:08 Редактор: Жаклина Иванова
Навални продължава борбата, ще обжалва присъдата си

Критикът на Кремъл Алексей Навални, който бе осъден на 9 години затвор, ще обжалва присъдата си. През март опозиционерът беше осъден по обвинения, които сам определи като "политически мотивирани".

Обвиненията към него са за присвояване и проявяване на неуважение към съда. Той вече излежа две години и половина в затвор на около 100 километра източно от Москва по стари обвинения за нарушаване на условно освобождаване.

Във вторник съдът ще изслуша Навални по видеовръзка от затвора. Ако новата му присъда влезе в сила, 45-годишният опозиционен политик ще бъде преместен в затвор със строг режим и с много по-тежки условия.

Част от обвиненията по последното дело на Навални са, че е присвоил за лична употреба дарения на стойност няколко милиона долара, дадени на неговите политически организации.

Навални стана известен като блогър и често коментираше корупцията в Русия. Лишаването му от свобода предизвика антиправителствени протести в цяла Русия. През 2018 г. той бе кандидат за президентския пост, но в крайна сметка му беше забранено да участва в изборите. Путин пък спечели вота за четвърти мандат на власт.

Докато Навални е в затвора, екипът му продължава да публикува разследвания за богатството на руския елит, припомня БГНЕС.

През 2020 г. Навални оцеля на косъм след атака с отравяне с Новичок - руско нервнопаралитично вещество. Въпреки обвиненията му, Кремъл отрече каквото и да било участие. Опозиционерът беше арестуван при завръщането си от рехабилитация в Германия миналата година. Арестът му бе осъден в чужбина, а на Москва бяха наложени санкции от западните столици.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК