Несъвместими ценности: "Макдоналдс" продава бизнеса си в Русия

Веригата ресторанти затвори през март всичките си 850 ресторанта в страната

16.05.2022 | 17:28 Редактор: Теодора Патронова
Несъвместими ценности:

Американската верига ресторанти "Макдоналдс" обяви в понеделник, че ще напусне пазара в Русия и ще продаде бизнеса си в страната, предаде АФП. Така тя последва много други западни бизнеси, които се изтеглиха от Русия след нейната инвазия в Украйна през февруари.

По-рано през деня френският производител на автомобили "Рено" обяви, че предава активите си в Русия на правителството в Москва, което на практика е първата голяма национализация при икономическо изтегляне от страната.

"Макдоналдс" затвори през март всичките си 850 ресторанти в Русия, където по нейни данни работеха 62 000 души, съобщи БНР.

Но днес направи още една крака, като обяви в изявление: "След повече от 30 години операции в страната "Макдоналдс" обявява, че ще напусне пазара в Русия и ще започне процес за продажба на руския си бизнес".

"Хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, и очакваната непредвидима оперативна среда, накараха "Макдоналдс" да стигне до извода, че продължаване на притежаването на бизнес в Русия вече не е възможно и е несъвместимо с ценностите на "Макдоналдс"

Компанията обяви, че търси начин да продаде "цялото си портфолио от ресторанти "Макдоналдс" на местен купувач". Тя посочи, че след продажбата ресторантите повече няма да могат да използват името, логото, брандирането или менюто на "Макдоналдс".

Русия, където "Макдоналдс" управлява над 80% от ресторантите с нейното име, носи 9 на сто от приходите на компанията и 3% от оперативната печалба.

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК