Русия плаши да национализира 59 компании, сред които McDonald's, IKEA и Apple

Списъкът е "отворен" и там могат да бъдат включени и други компании, които декларират оттеглянето си

10.03.2022 | 09:50 Редактор: Здравко Черкезов
Русия плаши да национализира 59 компании, сред които McDonald's, IKEA и Apple

McDonald's, IKEA, Apple са включени в списъка с чуждестранни компании, които Руската федерация може да национализира, пише вестник "Известия", цитирайки Олег Павлов, ръководител на организацията "Обществена потребителска инициатива".

На правителството и на Генералната прокуратура е изпратен списък с чуждестранни компании, които могат да бъдат национализирани поради прекратяване на работата им в Русия. До момента в списъка има включени 59 компании, но той ще се разширява в зависимост от нови изявления за напускане на страната.

Сред вече фигуриращите в документа са: Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и други", казва Олег Павлов, цитиран от money.bg.

Ръководителят на "Обществена потребителска инициатива" отбелязва също, че в работата по въпросния списък ще бъдат включени и служителите на реда, Министерството на промишлеността и търговията и "Роспотребнадзор".

По думите му, списъкът е "отворен" и там могат да бъдат включени и други компании, които декларират оттеглянето си, без да предоставят гаранции на руските потребители. Освен това той уточнява, че спрямо компаниите от списъка могат да се прилагат административни, наказателни и съдебни процедури.

Общата сума на задълженията на тези компании към гражданите, държавата и контрагентите е повече от 6 трилиона рубли. Точно тази сума е равна на приходите им в Русия през последните три години.

Попадането в антисанкционния "черен списък" означава за компанията и нейното ръководство опасност от следните рискове: арест на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имуществото. Също така, ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери", цитира изданието мнението на Павлов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК