ЕС удари и беларуски банки. Песков: САЩ обяви икономическа война на Русия

Увеличава се натискът и върху страната на Путин

09.03.2022 | 18:48 Редактор: Искра Ангелова

Нови рестрикции срещу Русия и Беларус. Европейският съюз добави още руски олигарси и официални лица в черния си списък със санкции и изключи и беларуски банки от системата за разплащане SWIFT.

Новият кръг от санкции е особено тежък за Беларус, която Европейският съюз обвинява, че подкрепя руската инвазия в Украйна. Въвежда се ограничение на финансовите потоци от страната към Общността, забранява се работата с акции на беларуски държавни дружества на европейските борси, под рестрикциите попадат и 3 беларуски банки.

"За Беларус се въвежда забрана за достъп до международната разплащателна система SWIFT, след като по-рано бе решено достъпът да бъде спрян частично за някои руски банки. Санкциите обхващат притежанието на криптовалути", съобщи Европейската комисия на официалния си сайт.

Увеличава се натискът и върху Русия. Още 160 граждани, сред които 14 олигарси, попадат под санкции, заради действия срещу Украйна. Ограничения се налагат и върху износа.

"Промените въвеждат нови ограничения за износа на средства за морска навигация и радиосъобщителни технологии. Морският регистър на руските кораби се включва към списъка на санкционираните държавни дружества", допълват от ЕК.

От Русия днес дойде реакция по отношение на американското ембарго на вноса на руски газ, петрол и въглища, което беше обявено вчера.

"САЩ, безусловно, обявиха икономическа война на Русия. И те водят тази война. Да, де факто е така", заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

В опит да се ограничи въздействието на санкциите, президентът Владимир Путин подписа закон за набор от мерки за подкрепа на гражданите и бизнеса под санкции. Утре ще проведе и среща с правителството за да се обсъдят стъпки овладяване на ситуацията, но се очаква икономическият срив да продължи.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК