България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономисти: Западът използва Русия като кръвна банка, Путин търси полезен ход

Анализ на икономистите Евгений Кънев и доц. Григор Сарийски

09.03.2022 | 09:45 Редактор: Теодора Патронова

Изцяло подкрепяме Украйна и съществуващите санкции, но не може да си позволим да спрем вноса на петрол и вноса на газ, заяви премиерът Кирил Петков в парламента вчера. 

"Едно е каква политика искаме да правим, а друго - какво можем да си позволим. Това са две различни неща. Преобладаващите настроения в обществото са, че не трябва да намаляваме интензитета на икономическите взаимоотношения с Русия, още по-малко да се включваме в санкциите. Членството в ЕС и НАТО са нещо като брошка на ревера, вместо да бъде пълноценно", коментира докторът по икономика Евгений Кънев в "България сутрин".

Той добави, че България не е най-зависимата от Русия държава спрямо други страни в Европа.

"Целият ЕС полза облагата от това, че внася евтини руски суровини. Намеренията на Запада са да използва Русия като кръвна банка. Така че Западът иска да продължи да използва Русия и в същото време да налага санкции срещу нея, поне на вербално ниво. Намираме се в една много интересна ситуация, в която всички европейски лидери имат възможност да говорят това, което най-много ще се хареса на електората, но е ясно, че ще се направи това, което казва Германия. Германия е изключително зависима от вноса на руски газ и петрол, така че беше предварително ясно, че няма да бъдат наложени такива санкции, които да доведат до ограничаването на този ресурс", каза икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. д-р Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Кънев в дългосрочен план може да има алтернатива на руския газ. Той изтъкна, че до края на годината ще има съвсем различна картина на зависимостта на Европа от Русия. 

"Русия има осигурено снабдяване с всички продукти, без които руските граждани не могат. Трябва да отчетем и разликата в руските граждани и европейските потребители. Когато лишите от чисто консуматорски облаги руския гражданин, той няма да е толкова склонен да поиска смяна на управлението, колкото европейския консуматор", поясни доц. Сарийски.

"Путин в момента търси полезен ход. Няма много полезни ходове и за него е много по-добре да търси примирие. За Путин целта е ясна, че трябва да постигне статут на неутрална държава на Украйна и да може да узакони придобивките да не бъдат под пряк контрол от Киев. Може би ще разширят и полето, което притежават от Черно море. Винаги опират нещата до Черно море, защото това е стратегически изход на Русия към топлите морета", обясни Кънев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК