Турция ще посредничи за евакуацията на бойците от "Азовстал"

Киев иска да подпише документ за реда на тази процедура, обяви вицепремиерът Ирина Верешчук

13.05.2022 | 08:05 Редактор: Здравко Черкезов
Турция ще посредничи за евакуацията на бойците от

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че Турция се е съгласила да посредничи в преговорите за евакуация на бойците - предимно тежко ранени - от завода "Азовстал" в Мариупол, а Киев би искал да подпише документ за реда на тази процедура.

Според Верешчук Украйна е делегирала мандат за водене на преговори за евакуация на представители на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) и на ООН, предаде БГНЕС.

"Искаме да бъде подписан документ: как точно ще се осъществи евакуацията от "Азовстал" и се готвим да го подпишем", каза Верешчук в изявление. Тя отбеляза, че на първо място става дума за "евакуация на тежко ранените" и че Турция е готова да стане посредник в тези преговори.

На 16 април говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че цялата територия на Мариупол е прочистена от украинската армия, чуждестранни наемници и полка "Азов" (срещу чиито бойци в Русия е образувано наказателно дело). Остатъците от украинската военна група са блокирани в завода за желязо и стомана "Азовстал".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК