СЗО: Ковид-19 се оттегля по света, освен в Северна, Южна Америка и Африка

Здравната агенция на ООН съобщи за спад с 12 и 25% на новозаразени и починали

12.05.2022 | 20:37 Редактор: Ваня Кузманова
СЗО: Ковид-19 се оттегля по света, освен в Северна, Южна Америка и Африка

Броят на новорегистрираните случаи на коронавирус по света продължава да намалява, като изключение правят само Северна и Южна Америка и Африка, съобщи Световната здравна организация, цитирана от Асошиейтед прес.

В седмичния си доклад за пандемията, разпространен във вторник вечерта, здравната агенция на ООН каза, че в световен мащаб са регистрирани около 3,5 млн. новозаразени и над 25 хил. починали, което представлява спад съответно с 12 и 25%.

Тенденцията на намаляване на регистрираните инфекции започна през март, въпреки че много страни отмениха програмите си за масово тестване и наблюдение, което прави прецизното преброяване на случаите изключително трудно.

СЗО каза, че има само два региона, в които регистрираните инфекции с коронавирус са се увеличили: Северна и Южна Америка с 14 процента и Африка с 12 процента. Броят на случаите остава стабилен в Западно-Тихоокеанския регион, а във всички останали части на света той намалява, посочва агенцията.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус тази седмица предупреди по време на брифинг, че "увеличаването на случаите в повече от 50 страни говори за способността на вируса да предизвиква нови огнища на зараза.

Тедрос каза, че варианти на заболяването, включително и мутирали версии на силно заразния Омикрон, водят до ново повишаване на инфекциите в няколко страни, сред които и Южна Африка - първата държава в света, в която през ноември беше открит именно Омикрон вариантът, информира БТА. 

Той посочи, че относително високите нива на колективен имунитет предотвратяват високия ръст на хоспитализации и смъртни случаи, но предупреди, че "тази тенденция не е гарантирана за места, където нивата на ваксинация са ниски". 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК