Зеленски: Преговарям за сигурност за Украйна за десетилетия напред

Това би могло да осигури политическия неутралитет на Киев в следвоенния период

12.05.2022 | 12:32 Редактор: Теодора Патронова
Зеленски: Преговарям за сигурност за Украйна за десетилетия напред

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отчита ясен напредък в усилията за получаване на международни гаранции за сигурност за страната му. Това би могло да осигури политическия неутралитет на Украйна в следвоенния период, както настоява Москва.

Междувременно заместник-ръководителят на правителството Ирина Верешчук преговаря с руската страна за необичайна размяна - руски военнопленници за тежко ранени украински войници от завода "Азовстал" в Мариупол.

"Преговаряме с водещите държави в света, за да осигурим на Украйна сигурност за десетилетия напред", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение в сряда вечерта.

Наред с други неща, каза той, въпросът е бил обсъден на 8 май на срещата на Г-7, на която Украйна присъства за първи път.

"За първи път в историята на нашата държава могат да бъдат записани такива гаранции. И то не с меморандуми или неясни формулировки, а с конкретни гаранции. По този начин те са и не само правно валидни, но и формулирани по такъв начин, че да е ясно: какво точно, от кого конкретно и как конкретно се гарантира на Украйна", обясни президентът.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК